ZOMEREINDE DROOM
De vijver van het natuurreservaat van Virelles heeft een oppervlakte van ongeveer 140 hectare dewelke zich in de laatste depressie van de Venen, aan de voet van de Calestienne, bevindt. Een smalle kalkband goed gekend door de entomologen en orchideeënliefhebbers. Het water is omringd door een uitgestrekt gemeentebos.
Met het verstrijken van de verschillende seizoenen merkt men dat week per week de streek zeer attractief is en biedt zelfs het einde van de zomer een zeer rijke en gevarieerde fauna en flora en niet in het minst de meest op prijs gestelde periode voor de observatie van de op trek zijnde vogels in dit watterrijk gebied.
20 vogelsoorten waar je zeker dient naar uit te kijken gedurende het festival:
De Visarend kan geobserveerd worden in Virelles van april tot begin november. Al is volledige overzomering zeldzaam. De ideale waarnemingsperiode is half september; niet zelden kan een tiental vogels samen worden geobserveerd: een uniek aantal voor Wallonië!
Het spektakel dat de soort ten toon spreidt is zeer de moeite waard om langdurig te observeren; het uitvoeren van duikvluchten van enkele 10-tallen meters teneinde een prooi te kunnen “slaan”; geen tijd om te bekomen van deze adembenemende duik want een andere vogel begint reeds aan zijn duikvlucht om zijn kans te wagen. De gevangen vis wordt dan in stukken gescheurd in de top van de dichtst bijzijnde boom. Het is een unieke gelegenheid om uit te maken wat er op het menu van de roofvogel staat: snoek, zeelt, voorn, brasem.
Grote zilverreiger: het einde van de zomer is ideaal om deze mooie geheel witte reiger te bewonderen dewelke in groep fourageert langs de tijdelijke overstroomde oevers het meer.
Zwarte ooievaar: De jongen vergezellen de oudervogels vanaf einde augustus en september ... de jonge vogels zijn niet schuw en laten zich gemakkelijk observeren met de verrekijker …
Tafeleend: de vliegende jongen voegen zich bij de talrijke volwassenen om samen van de oogst te profiteren in deze overvloedige periode van het jaar
Bruine kuikendief: Eind september is het volop hun migratieperiode en wordt het meer en zijn directe omgeving zeer gewaardeerd door deze mooie roofvogel.
Wespendief: de boscomplexen rond het meer zijn in deze periode gunstig voor het observeren van de laatste lokale en de doortrek wespendieven.
Boomvalk: de zonnige dagen zijn bevoorrechte ogenblikken voor de observatie van deze kleine roofvogel op trek. Je krijgt dan volop de kans om hem libellen en andere vliegende insecten uit de lucht te zien plukken …
Porceleinhoen: vlak bij de grote uitkijktoren, vechten de porceleinhoenen voor een plaatsje op de rijke slikgrond; een even betoverend als uniek spektakel!
Kievit: aan het einde van de zomerperiode rusten honderden lawaaierige individuen en maken ze volop hun toilet op de eilandjes.
Oeverloper: tussen de talrijke strandlopersoorten die de site en de slikgronden bezoeken, is de Oeverloper zonder twijfel de meest geziene. De beboste oevers en dicht struikgewas bevalt hem zeer.
Watersnip: na zijn aankomst einde juli, stijgt het aantal “moerasjuffertjes” gedurende de hele nazomer om een hoogtepunt te bereiken in het begin van de herfst.
Geelpootmeeuw: deze mooie vogel afkomstig uit het mediterraans zeegebied (van de familie van de Laridae) wordt rond deze periode regelmatig op het meer en zijn directe omgeving waargenomen. Een gelegenheid als geen andere om uw kennis te testen met hem te vergelijken met de andere grote meeuwen...
Zwarte specht: deze grote specht herneemt dikwijls in september zijn overbekende roepjes en drukke activiteiten. Deze vogel wordt veel gezien in onze uitgestrekte eikenbossen in dit veengebied.
Oeverzwaluw: de grote rietvelden die het meer omringen zijn slaapplaatsen bij uitstek deze kleine bruine zwaluw met duidelijke halsband.
Gele kwikstaart: het rietveld herbergt naar gewoonte heel wat overnachtende trekvogels. Zij kunnen er de nacht in alle veiligheid doorbrengen.
Blauwborst: het einde van de zomer en de lage waterstand doet deze kleine lijsterachtige (Turdidae), dewelke hier ook sinds jaren nestelt, uit het mooie volwassen riet komen.
Gekraagde Roodstaart: de soort waardeert onze mooie streek om er te nestelen. De Gekraagde Roodstaart is nog aanwezig tot het einde van de maand. Een laatste mogelijkheid om deze mooie zanger nog te observeren voor zijn vertrek naar het zuiden.
Sijsje : de eerste aankomsten worden soms genoteerd vanaf september waar de contactzang van deze mooie acrobaat vanuit het elzenbos dan weerklinkt.